DOBRODOŠLI U

Bolnicu za medvjediće

O PROJEKTU

Opće je poznata činjenica da je kod male djece, pogotovo predškolske dobi, očit strah prilikom svake posjete lijecniku. Događaj, koji bi trebao biti ugodan, za dijete svaki put uglavnom predstavlja traumatsko iskustvo.

Cilj ovog projekta je smanjivanje dječjeg straha od odlaska liječniku, te približavanje bolnica i bolničkog miljea našim najmlađim bolesnicima. Želimo im pokazati da su bolest i borba protiv nje dio svakodnevnog života te da ne trebaju nužno biti povezani sa neugodnim i mučnim iskustvom. Djeci u dobi od 3-7 godina je dodijeljena uloga roditelja, djetetov medvjedić ili druga igračka je njegovo bolesno dijete, a studentu medicine je povjerena odgovorna uloga liječnika. Studenti dozvoljavaju djeci da upotrijebe različite instrumente koje imaju na raspolaganju, kao što su otoskop, stetoskop, tlakomjer… Dugoročni cilj ovog projekta je u široj populaciji stvoriti pozitivne stavove prema ostvarenju osnovnih prava na zdravlje i prema korištenju zdravstvene zaštite.

Da ovaj projekt ima dvostuku korist pokazuje nam obogaćeno iskustvo studenata. Gdje bi drugdje student medicine mogao toliko naučiti o djecjoj psihologiji i ponašanju pogotovo kada se sve provodi u opuštajućoj i ugodnoj atmosferi? Ne samo promatranjem, nego i aktivnim sudjelovanjem student stječe vještinu prilaženja i komunikacije sa pacijentima koje je možda najteže razumjeti. Svaki student koji se našao u situaciji da se na ovakav nacin ophodi sa djecom zna da je njima mnogo lakše prezentirati svoje probleme na igrački nego ih objasniti na svom vlastitom tijelu.

 

natrag na naslovnicu

prilagođeno za IE 4,0 ili noviji pri rezoluciji 800x600

Sve komentare o sadržaju na stranicama šaljite webmasteru; datum posljednje obnove 14-Dec-2003