Bolnica za medvjediće

TBH 4
13.11.2003.
Zagrebački dječji vrtići

Vrtići sudionici:

Šumska jagoda

 

PRIPREME - NOVOSTI U STRUKTURI - STUDENTI - SLIKE - MEDIJI - SPONZORI

Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZa) i članovi Europske medicinske studentske asocijacije – Zagreb (EMSA – Zagreb) organizirali su po četvrti put projekt Bolnica za medvjediće.

Ovoga puta projekt su ugostili u Djecjem vrticu Šumska jagoda na Svetom duhu 75, dana 13.11.2003. Sudjelovalo je ukupno dvjestotinjak djece, iz centralnog objekta i iz susjedne podružnice.

Cilj projekta ostao je isti – smanjivanje dječjeg straha od odlaska liječniku, te približavanje bolnica i bolničkog miljea našim najmlađim bolesnicima. Željeli smo im pokazati da su bolest i borba protiv nje dio svakodnevnog života te da ne trebaju nužno biti povezani sa neugodnim i mučnim iskustvom. Da projekt ima dvostruku korist pokazalo nam je obogaćeno iskustvo studenata nakon održanog projekta. Ne samo promatranjem, nego i aktivnim sudjelovanjem studenti su stjecali vještinu prilaženja i komunikacije sa pacijentima koje je možda najteže razumjeti. Svaki student koji se našao u situaciji da se na ovaj nacin ophodi sa djecom zna da je njima mnogo lakše prezentirati svoje probleme na igrački nego ih objasniti na svome vlastitom tijelu.

PRIPREME

Dana 11.11.2003 u 9 sati održane su pripreme za nadolazeći projekt.

U pripremama je sudjelovalo 9 grupa, djeca u dobi od 4-7 godina. Prisutne grupe: Medo, Mrav, Papiga, Bubamara, Pingvin, Dupin, Pile, Ribica i Pčelica. Ukupan broj djece je bio oko 190.

Voditelj priprema – Petra Radulović

Studenti sudionici priprema:

Krmek Martina, Madura Ivana, Orlić Ivana, Rukavina Silva, Kolarić Danijela, Tomović Ivana

Zadaci studenata u komunikaciji s djecom: predstaviti se (studenti – budući liječnici), razgovor s djecom (kako izgleda liječnik, što sve ima, kad su zadnji put ili kod liječnika, kako je bilo...), objasniti razlog dolaska (naglasiti da se radi o igri, predstaviti igru na primjeru, pokazati kutu i stetoskop...)

Igrokaz – u organizaciji ovog projekta pokazala se inicijativa za održavanjem dječjeg igrokaza. Inicjativa je potekla od studentice Silve Rukavine, a igrokaz su pripremile i izvele Tajna Persić, Irena Palezac i Iva Srnec.

Radnja igrokaza

Radnja započinje ulaskom dvije djevojčice u čekaonicu. Moraju se cijepiti protiv gripe. Jedna djevojčica se boji injekcije, a druga ju uvjerava da to nije ništa strašno i da ako se sada cijepi moći ce cijelu zimu uživati u igri i snijegu i neće biti bolesna. Druga djevojčica to prihvaća, ali spominje da se ona barem ne boji zubara, za razliku od prve djevojčice koja ne zna ispravno prati zube, te joj zubar predstavlja veliki problem, prijateljica ju uvjerava da se mora brinuti o zubima, te joj pokazuje kako pravilno prati zube i brinuti se za higijenu. Uto dolazi doktorica i pita djevojčice koja će od njih prva na cijepljenje. Dolazi do svađe i djevojčice počnu jedna drugu nazivati pogrdnim imenima. Doktorica ih uvjerava da se nikome ne smije rugati i da su svi jednako vrijedni, našto ih poziva da se pomire i uvodi ih u ordinaciju.


Pripreme je svojim fotoaparatom zabilježila Martina Krmek, pa pogledajte slike.

Ispunjavanje anketa – studenti su imali zadatak da na kraju ispune anketu sa svakim pojedinim djetetom. U nastojanju da poboljšamo kvalitetu evaluacije projekta Petra Radulović i Tihana Pomoravec suradivale su sa Doc.Vlastom Rudan, sa Klinike za Psihološku medicinu, KBC Zagreb. Tako je i nastao prijedlog o anketiranju roditelja djece koja sudjeluju u projektu i roditelja djece iz vrtića koja nisu sudjelovala u projektu (kontrolna skupina). Taj vrtić je proizvoljno odabran, a radi se o Dječjem vrtiću Bajka, Zorkovačka 8. Istu anketu studenti će podijeliti roditeljima i nakon 6 mjeseci i analizirati. Ankete su osmislile, te će provesti njihovu analizu, Petra Radulović i Tihana Pomoravec uz pomoc Tanje Jurin, apsolventice psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

NOVOSTI U STRUKTURI PROJEKTA


Ovoga puta odlučili smo uvesti neke novitete u strukturi projekta.

Kao i do sada «bolnica» je ostala podijeljena u tri segmenta: igraonica, čekaonica i ordinacije. Promjene vezane za igraonicu podrazumijevale su da dio studenata provodi vrijeme u njoj i kroz igru uči djecu osnovama higijene i prevenciju zaraznih bolesti. Tako su mališani, vođeni motom «Čistoća je pola zdravlja» crtali sapun, ponovili ili tek naucili kada i kako se pravilno peru ruke, kad se treba umivati... Isto tako studenti su ih podsjetili da prilikom kašljanja i kihanja treba staviti ruku na usta. Najstarije grupe naučile su i kako telefonirati Hitnu službu.

U čekaonici su jedan do dva studenta uzimali osnovne podatke na simpaticni karton koji su osmislili Mateja Curić i Filip Rubić.

U ordinaciji su na prednjoj strani studenti – liječnici trebali upisati dijagnozu i nalaz ukoliko se pokazalo potrebnim. Na stražnjoj strani upisivali su zanimljivosti i dogodovštine koje bi se čule u ordinacijama. Studenti su na sastancima prije projekta bili upućivani u svoje zadatke, ali ih je i dodatno prije samog nastupa u ordinaciji Nataša Crne podsjetila na njihov zadatak. Imali smo i dva specijalista, radiologa i kirurga. Djeci su studenti davali mogucnost da se služe stetoskopom i ostalim instrumentima. Produžili smo vrijeme boravka u ordinaciji, i poradili na edukaciji. Tako smo, zahvaljujuci donaciji sponzora, bili u mogućnosti djecu uciti kako se pravilno stavlja hanzaplast i što sve treba učiniti prije toga.

Nakon održanog projekta Nataša Crne je obradila lijecnicke kartone. Rezultati su pokazali da su djeca najcešće dolazila sa svojom igračkom zbog slomljene noge ili ruke, da ih je boljela glava ili trbuh, ili su kašljali. Bilo je tu i krvarenja, boli u srcu, ugriza zmije, epilepsije, puknutih bubnjića, povraćanja, upale njuške... Neke zanimljive izjave: «dok je mala panda bila u trbuhu mama je kašljala i sad kad je rodila nju boli trbuh», «medo ima ogrebotinu na ruci od pranja suđa», «boli guza od pelena», «bio na ormaru i zviznuo na parket»...

Bolnica je ordinirala od 8:30 do 13:30. Mališani su sa osmjehom na licu izlazili iz liječničkih ordinacija što je nama bio najveci poklon.

Smatramo da smo potvrdili još jednom naš cilj te da smo svojim novitetima znatno unaprijedili projekt.

ORGANIZATORI PROJEKTA:

LANA BOBIĆ – koordinator projekta
kontakt za sponzore
FILIP RUBIĆ – zamjenik koordinatora
kontakt za medije

TIHANA POMORAVEC – evaluacija projekta
PETRA RADULOVIĆ – evaluacija projekta
MATEJA CURIĆ – struktura projekta
IVAN DURLEN – promidžba
IVANA BOŽIĆ – design potvrda i akreditacija
NATAŠA CRNE – kontakt za nove članove
DUJE RAKO – web design

SUDIONICI PROJEKTA:
Adamec Boris, Adanić Mirta, Adanić Zrnka, Andraši Martina, Anzulović Dora, Augustinčić Lana, Bednjanić Ana, Bokun Tomislav, Bosanac Maja, Božicević Iva, Curić Renata, Dalić Andrea, Fazlić Hana, Fistonić Marina, Gomercic Katijela, Grgić Zrinka, Guszak Vedrana, Held Rebeka, Ivandic Mirna, Jukić Marina, Jularić Anamarija, Kejla Petra, Krmek Martina, Knez Marjeta, Kolaric Danijela, Lončar Krešimir, Macković Maja, Madura Ivana, Matec Lana, Majić Milkica, Orlić Ivana, Peric Zinaida, Požgaj Marija, Rukavina Silva, Selec Martina, Slivnjak Valentina, Tomović Ivana, Vukičević Vesna i Zobić Ivana.

...pogledajte slike sa 4. Bolnice za medvjediće...

...pročitajte sto su tada pisali mediji o nama...

...sponzori 4. Bolnice za medvjediće...


prilagođeno za IE 4,0 ili noviji pri rezoluciji 800x600

Sve komentare o sadržaju na stranicama šaljite webmasteru; datum posljednje obnove 08.01.2004